زن و مساله حجاب در خطابات قرآنی |
فلسفه حجاب
درباره لزوم حجاب و پوشش اسلامى براى زنان علّت و فلسفه ذکر شده که به بعض آن اشاره مىشود.
1ـ جلوگیرى از فساد
در مرد همواره غریزه جنسى فوق العاده قوى وجود دارد که او را به شدّت نسبت به زن علاقمند مىکند و از سوى دیگر زنان علاقه شدید به خودآرایى و نمایش خود دارد، نتیجه اگر حجاب و پوشش صحیح در جامعه نباشد هرکدام از زن و مرد همچون آتش و پنبه به سوى هم نزدیک مىشوند و شعلهور مىگردند، و روشن است دود سیاه چنین آتشى به چشم همگان آسیب مىرساند و موجب فسادهاى گوناگون و زمینهسازى براى جرائم و بزهکاریهاى مختلف خواهد شد.
2ـ حفظ کرامت زن
زن از نظر حقوق و شخصیت انسانى با مرد یکسان است، حرمت و کرامت او به این است که به عنوان یک انسان شرافتمند به او نگریست نه به عنوان یک وسیله جنسى و وسیله تبلیغ کالا و دکور اطاقها و عاملى براى جلب سیّاحان و آن بانویى که برهنه یا بدحجاب از خانه بیرون مىآید تا به خانه برگردد دهها و صدها افراد سبکسر و بیماردل او را بچشم شهوت مىنگرند.
3ـ جلوگیرى از بیماریهاى روانى
هرگاه پوششى براى زنان نباشد و آنها با جلوهگرى و عشوهگرى آشکار گردد، به طور طبیعى مردان بخصوص جوانان در یک حالت تحریک دایم قرار مىگیرند، همین موجب هیجان عصبى و اضطراب اعصاب خواهد شد، چنانکه پزشکان روانى مىگویند هیجان مستمر موجب بیمارى روانى خواهد شد.(7)
4ـ حجاب مبازره با حربه استعمار
یکى از حربههاى مهمّى که استکبار جهانى و استعمارگران تاریخ براى انحطاط و سقوط ملّتهاى مظلوم به کار مىبرد تا آنها را از درون تهى کنند رواج فرهنگ بىحجابى است، این رواج بىحجابى یک سیاست است که استعمارگران براى سرکوب غیرتهاى دینى و وجدانهاى بیدار ملّتهاى آزاده و مبازر بکار مىبرند، با از بین بردن باورهاى دینى و اعتقادات درونى قیام و مبارزه فیزیکى آنها نیز شکسته مىشوند و در نتیجه در دام استعمار استعمارگران درمىآیند.
فرانتس فانون، جامعهشناس مشهور، در کتاب «انقلاب الجزایر یا بررسى جامعهشناسى یک انقلاب»، به بررسى نقش حجاب زنان الجزایر در مقابل استعمار فرانسه پرداخته و سیاستهاى سرسختانه استعمار را در مبارزه با حجاب زنان الجزایر مورد بحث قرار داده است. وى در این کتاب مىنویسد: «سیاستمداران استعمار به این نتیجه رسیده بودند که «اگر بخواهیم به تار و پود بافته جامعه الجزایرى هجوم بریم و استعداد مقاومت آنها را از بین ببریم، باید ابتدا زنها را تحت تسلّط خود درآوریم، و لذا هر چادرى که دور انداخته مىشود افق جدیدى را که بر استعمارگر ممنوع بوده در برابر او مىگشاید، و سپس از دیدن هر چهره بىحجابى امیدهاى حملهور شدن استعمار ده برابر مىشود».(8)
پس براى مبارزه با استعمارگران و شکست آنها بر تمام زنان مسلمان لازم و واجب است که سنگر حجاب را حفظ بکنند.
اشکال:
انسان چه مرد باشد و چه زن، آزاد آفریده شده، و آزادى مفهوم مقدّس است که همگان طرفدار آن هستند، ولى حجاب و پوشش اسلامى دستپاگیر است. زنان را منزوى و پردهنشین کرده و از مواهب آزادى محروم مىسازند.
جواب:
آزادى کلمه مقدّس است، ولى هرچیزى داراى حد است، مثلاً انسان آزاد است، آیا مىتواند غذاى مسموم بخورد، یا نصف شب همسایهها را که در خواب هستند با بلندکردن صداى طبل آنها را بیدار نماید...؟
قطعاً آزادى داراى مرز و حد است، آن آزادى مقدّس است که موجب ضرر و زیان و باعث سلب آزادى دیگران نشود.